24 Şubat 2013 Pazar

Islami Laiklik


Islami Laiklik

by Christians News on Wednesday, February 20, 2013 at 12:08am ·
Turkiye Cumhuriyet'i kurulusundan itibaren din sokaklardan uzak tutulmustur, kalabaliklari tahrik etmek, yonlendirmek icin kullanilmasini bir yana birakin her bireyin inanci esit gorulmus ve korunmaya calisilmistir. Ne kadar basarili oldugu tartismaya acik olsada Adalalet ve Kalkinma Partisi iktidara gelene kadar Turkiye Laik durusunu korumustur.

Islami gorusu benimseyen AKP'nin iktadirini doldurdugu 10. yil icinde bariz olan bir gercek var ki o da Turkiye'nin Islami bir devlet olmaya her gun biraz daha yaklastigidir.

Dinin her gecen gun biraz daha kimliklestirildigi Turkiye'de Turk demek musluman demek olmustur. Musluman turk olgusunu yyillardir insanlarin bilinc altina isleyen Milliyetci, Islamiyetci odakli sag partiler laikligi artik dini korumak icin degil azinliklara ozelliklede Hristiyanlara eziyet etmek icin kullanir hale gelmistir.

Turkiye' nin tarihi gecmisine bakacak olursak Ataturk'un onderliginde Turkiye her zaman kendini batiya orta dogudan daha yakin olarak tanimlamis ve dini, bir somuru unsuru olarak degil de inanc ve hak ozgurlugu icinde degerlendirip asla kokten dincilerin eline birakmamis ve her zaman devlet teminati altinda tutmustur.

Turkiye'nin Batili bakis acisi Adalet ve kalkinma partisi iktidara 2002'de geldiginden beri yon degistirmis ve daha cok Orta-Dogulu bir bakisi benimsemis ve diger Musluman ulkeleri kardes ulke olarak benimsemistir.
AKP bugun 3. donemini yasarken artan bir ivmeyle islami politik degerlerini Turkiye Devletine ve halkina empoze etmektedir.

Sonuc olarak Turkiye dunyanin hicbir yerinde gorulmeyen Islami politikayi batilasmayla sentezlemeye calisan ama bunu yaparkende topraklarinda Musluman Turk olmayan vatandaslarini asagilayarak ayirma yolunu secmistir.

Islamin politik cevreye olan etkisinden memnun olmayan bir diger kesim ise Milliyetci olarak nitelendiren kesim ki; onlara gore ancak bir musluman turk olabilir bunun disinda kalanlar sadece azinliktir ve T.C. vatandasi olamaz, kendilerine Turk denemez, cunku onlara gore muslumanlik inanc olmasindan ziyade bir kimliktir. Iste tam da bu yuzden milliyetciler Hristiyanlari ozelliklede Protestanlarin can ve mal guvenligi tehlike altindadir.

Turk Milliyetcilerine gore Musluman olmayan azinliklar ulusal guvenlige tehdit etmektedir.  Onlara gore bir Turk ateist bir Turk Hristiyan dan daha az tehlikelidir. Baslibasina bu oksimoron olarak gorunsede Turkiye'nin Islami ve Milliyetci bakis acilari bunu dogrulamaktadir.

2012 Insan Haklari Ihlali Raporuna gore Turkiye'de son bir yilda Protestan Hristiyan'lara ve kiliselerine yonelik 10 kayitli saldiri olmustur.

Dr. Daniel J. Colchis

Hiç yorum yok: